Sakkoktatás a Losonciban

„A sakkjáték egy tó, amelyben egy szúnyog megfürödhet, és egy elefánt belefulladhat.”
Indiai szólásmondás

A Losonci Téri Általános Iskolában közel húsz éve folyik sakkoktatás. Az első tíz évben a gyerekek csak a szakköri órákon foglalkoztak a sakkjátékkal. Hét éve rendes órarendi tananyagként is beillesztettük e szellemi játékot iskolai oktatásunkba.

Egy első osztály tanulóit bontott csoportokban a betűk és a számok mellett, a sakk színes világába is elvarázsoljuk.  A szivárványsakk a hagyományos sakktól a színes tisztek használatában tér el. Ez az apró eltérés a kisgyerekek számára vonzóbbá teszi a sakkjáték szabályainak tanulását.  A színes tisztek segítik a sakktáblán létrejött állások gyors felismerését, elősegítik a tartósabb figyelmet, hiszen a meleg, barátságos színek további könnyen azonosítható információt jelentenek. Helyi tantervünkben szerint az idei, 2014-2015. tanévtől bevezetésre került Polgár Judit: Sakkpalota képességfejlesztő sakk programja az 1. évfolyamos sakkosztályban.

A sakkjátékon keresztül a gyermekek személyisége is kibontakozik, ezáltal jobban megismerjük a gyermekek képességeit és fejlesztendő területeit. Elsődleges célunk nem versenyzők kinevelése, hanem a sakkozáson keresztül olyan képességek, készségek fejlesztése, amelyek elősegítik a különböző tantárgyak hatékonyabb tanulását.

A jó iskolakezdés eldöntheti akár egész életre szólóan, hogy szeret-e majd tanulni, vagy azt, hogy későbbi életében hogyan találja meg a helyét a munkában, a társadalomban. Sakkoktatásunkat munkatankönyvekkel, tanmenetjavaslatokkal, oktatási segédletekkel támogatja a Magyar Sakkszövetség is. Györkös Lajos nemzetközi mester (az MSSZ versenyigazgatója) élversenyzőink felkészülésében is közreműködik. Négy népszerű balatoni, nyári sakktáborunk szakmai vezetését is vállalta.
Természetesen legtehetségesebb diákjaink rendszeresen összemérhetik tudásukat korosztályuk országos és fővárosi legjobbjaival. Eredményességük legfőbb bizonyítéka, hogy 2009-ben és 2010-ben is iskolánk nyerte a Magyar Sakkszövetség által adományozott kupákat a Legjobb Nagytérségi Általános Iskola kategóriában, vagyis a tízezer főnél nagyobb települési iskolák közül ezekben az években mi voltunk a legeredményesebbek.

Az utóbbi hat évben az országos diákolimpiai csapatdöntőkön minden évben országos bajnoki címet szereztünk. A számos dobogós csapat – és egyéni szereplés elismeréseként a fővárosi iskolai sakkélet egyik fellegváraként tekintenek iskolánkra.

Diákolimpiai eredményességünket a rendszeres sakkoktatás mellett színvonalas edzői gárda is segíti. Van közöttük önkéntes segítő is, mint Czebe Iván sakkedző, és a szakkörön belül egyik szülőnk, Nógrády Vilmos FIDE – mester is rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel. Korpics Zsolt FIDE – mester, a Budapesti Kisoroszlánok Gyerek Sakkegyesület vezetőjeként iskolánkban tartja edzéseit. Az egyesületi tagok jelentős része a Losonci diákja.
Adorján András nagymester, olimpiai bajnok, a Papp Béla Alapítvány létrehozója és színes sakk hazai meghonosítója is rendszeresen látogatta és támogatta iskolánk szivárványsakk versenyeit.

2008-tól öt éven keresztül rendszeresen megrendeztük a több versenyből álló Losonci Kupa gyermekverseny sorozatot, ahol az egyik fordulót mindig szivárványsakk készletekkel bonyolítottuk le.
2010. március 12-14-én a Losonci tornatermében megrendezhettük a 8 éven aluliak országos egyéni bajnokságát is.

Iskolánk az idei tanévben már harmadik alkalommal biztosít helyszint a fővárosi versenysorozatba tartozó Józsefváros Kupa Rapid gyermekversenynek. Az itt tanuló diákok nemcsak tanév közben hódolhatnak kedvenc sportáguknak. A nyári szünetben az iskola által szervezett sakktáborban is fejleszthetik tudásukat.
2010-ben az Őrségben volt az első, 2011-től pedig a káptalanfüredi Józsefvárosi Gyermeküdülő az állandó helyszín.

Horváth Zoltán
sakkpedagógus

 

A 2017-es Sakk Diákolimpia országos csapatdöntőiben is folytatták sikeres szereplésüket a Losonci Téri Általános Iskola sakkozói. Az április elején, Szombathelyen megrendezett országos versenyen a felsős lánycsapat – a tavalyi második helyezés után – a bajnoki kupát vehette át.

A versenyen a lányok mellett az iskola alsós fiúcsapata is jól szerepelt: az erős mezőnyben a hatodik helyezettnek járó oklevelet vehették át. Ezekkel az eredményekkel ebben a tanévben sem volt a Losoncinál eredményesebben szereplő általános iskola a szombathelyi csapatdöntőkben.

„Az ifjú sakkozók a fővárost és kerületünket is méltón képviselik” – mondta lapunknak az iskola igazgatója. Stenczinger Csilla hangsúlyozta: a 2008-tól tanrendbe került sakkoktatás legsikeresebb képviselői a losisok és a tanulásban is élen járnak. A bajnokcsapat tagjai közül is kiemelkedik Shan Zheng Wen, aki hetedik alkalommal vett részt országos sakk csapatdöntőben. 

Az idei országos diákolimpiai csapatdöntőn díjazott losis csapatok:

Alsós fiúcsapat: Bárány Máté (3.a), Bangó Ferenc, Puska Ádám és Ördög Patrik (3.c), Tran Duynam Tamás (2.a)

Felsős lánycsapat: Bolgár Katica (6.a), Cseke Viktória, Le Thi Quynh Anh és Shan Zheng Wen (8.c)

forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/4629/a-losi-sakkozo-lanyai-vehettek-at-a-bajnoki-kupat

 

 

2016. május 29.: "A MAGYAR SAKKOZÁSÉRT" díj átadása. Az ifjúsági sakkért végzett 2 évtizedes fáradhatatlan sakkpedagógusi tevékenységéért, Horváth Zoltánt jutalmazták! MSSz díjátadó 20160529 min

A fotón balról jobbra: Rácz Zoltán főtitkár, Seszták Tamás, az MSSz elnöke, Horváth Zoltán díjazott és Marti György szervezési igazgató.

 

Az országos bajnoki címet veretlenül megvédő felsős lánycsapat2015A Losi országos döntősei és edzőik - 2015Az országos bajnoki címet veretlenül megvédő felsős lánycsapat - 2015

 

A Losi országos döntősei és edzőik Szhely2015A Losi országos döntősei és edzőik - 2015

 

sakk04
2014-es Nemzetközi Tavaszi Sakkfesztivál, C csoport: 1. helyezett Cseke Viktória 5.c, a díjátadó Polgár Judittal

 

sakk05
Felsős lány országos bajnokcsapat, 2013-2014. tanév Balról jobbra: Le Thi Quynh Anh (Ani), Cseke Viktória 5.c; Bolgár Janka 6.c és Shan Zheng Wen (Kata) 6.c

 

sakk02
A 4. Káptalanfüredi Losonci Sakktábor táborzáró versenye, 2014. nyara

 

sakk03
Legjobb alsós versenyzőnk,Tóth Nikoletta 2.c, a Központi Sakkiskola diákja Polgár Zsuzsa szimultánján, 2013. őszén döntetlent ért el.

 

sakk07
Alsós lány országos bajnokcsapat, 2012-2013. tanév. Balról jobbra: Le Thi Quynh Anh (Ani), Shan Zheng Wen (Kata) 4.c Bolgár Janka 5.c és Bolgár Katica 2.c

 

sakk06
Egyéni amatőr diákolimpiai országos döntő, 5-6. évf.: II. helyezett Cseke Viktória 5.c

 

A Lcs orsz dio dobogó2012

Hatodik országos diákolimpia - 2011-2012. tanévi győztes csapat tagjai:
Elöl: Shan Zeng Wen (Kata) és Cseke Viktória

Hátul: Vincze Noémi és Le Thi Quynh Anh (Ani) - mind 3.c-s.

sakk08
sakk09
A 2010-2011. tanévi országos diákolimpiai győztes csapat: Decsi Réka 8.b, Farkas Richárd és Ngo Tan Don 6.c, Takács Kevin 7.a

 

2010 Csapat Dio országos bajnok felsős fiúcsapat
  2009-2010 tanévi sakk diákolimpia országos döntőben I. helyezett felsős fiúcsapat: első sor: Takács Kevin 6.a, Ngo Tan Don 5.c, Farkas Richárd 5.c; hátul: Lukács Zsolt 6.c és Surinya Tibor 7.b

 

sakk10
2008-2009. évi felsős lány bajnokcsapatunk: Shan He Jia (Rita) 5.c, Horváth Ilona Klára és Decsi Réka 6.b

 


sakk01

Sakkóra 2008, 1.d Vendég: Korpics Zsolt, a Magyar Sakkszövetség főtitkára

 

Sakk hírek

Fel