Ettem szőlőt most érik…

Iskolaválasztó fesztivál
2018-11-21
VOLLÉ! 2020
2018-12-03
Iskolaválasztó fesztivál
2018-11-21
VOLLÉ! 2020
2018-12-03

Énekszótól zengett a Losonci tér szeptember 27-én. Ugyanis a Losonci Téri Általános Iskolában szüreti napot tartottunk a 3. és 4. osztályos tanulóknak. Reggel a szüret menetével és a szüreten használt eszközökkel ismerkedtünk meg egy előadás keretében.

Kirakóval és váltóversennyel gyakorolhattuk a frissen szerzett ismereteket. Amíg az egyik csoport két tanteremben szüreti képeket rakott ki, addig a másik totót töltött ki vagy az udvaron szüreti váltóversenyen vett részt. A totó kérdései az előadáson hallottakat elevenítették fel. A mozgásos váltóverseny feladatai szintén a szürethez kapcsolódtak: a gyerekek puttonyba szedték a szőlőszemeket jelképező labdákat, taposták a lufi szőlőt, majd itallal töltöttek meg egy-egy palack vizet.

Minden osztály igazi szőlőpréssel készített mustot. Izgatottan ízleltük, milyen lett a nehéz munkával préselt friss szőlőlé.

A napot, a hagyományokhoz hűen, szüreti felvonulással zártuk. A gyerekekkel napok óta készültünk a felvonulásra. Dalokat tanultunk és szüreti koszorúkat, jelképeket készítettünk, amit az osztályok a felvonulási menetben vittek magukkal.

Nagy szeretettel meghívtuk a környék óvodáit, hogy ünnepeljenek velünk. Együtt énekeltünk és vonultunk a Losonci téren. Az óvodásokat a tanulók egy-egy madárbábbal ajándékozták meg, mely azt jelképezi, hogy nem csak az emberek, hanem a madarak is örülnek a jó termésnek.

A gyerekeknek nagy élmény volt ez a nap, ezt jelzi, hogy több mint 150 torokból zengett boldogan, hogy „Ettem szőlőt most érik...”.