"A sakkjáték egy tó, amelyben egy szúnyog megfürödhet, és egy elefánt belefulladhat.”

Indiai szólásmondás

A Losonci Téri Általános Iskolában közel húsz éve folyik sakkoktatás. Az első tíz évben a gyerekek csak a szakköri órákon foglalkoztak a sakkjátékkal. Hét éve rendes órarendi tananyagként is beillesztettük e szellemi játékot iskolai oktatásunkba.

Egy első osztály tanulóit bontott csoportokban a betűk és a számok mellett, a sakk színes világába is elvarázsoljuk. A szivárványsakk a hagyományos sakktól a színes tisztek használatában tér el. Ez az apró eltérés a kisgyerekek számára vonzóbbá teszi a sakkjáték szabályainak tanulását. A színes tisztek segítik a sakktáblán létrejött állások gyors felismerését, elősegítik a tartósabb figyelmet, hiszen a meleg, barátságos színek további könnyen azonosítható információt jelentenek. Helyi tantervünkben szerint az idei, 2014-2015. tanévtől bevezetésre került Polgár Judit: Sakkpalota képességfejlesztő sakk programja az 1. évfolyamos sakkosztályban.

A sakkjátékon keresztül a gyermekek személyisége is kibontakozik, ezáltal jobban megismerjük a gyermekek képességeit és fejlesztendő területeit. Elsődleges célunk nem versenyzők kinevelése, hanem a sakkozáson keresztül olyan képességek, készségek fejlesztése, amelyek elősegítik a különböző tantárgyak hatékonyabb tanulását.

A jó iskolakezdés eldöntheti akár egész életre szólóan, hogy szeret-e majd tanulni, vagy azt, hogy későbbi életében hogyan találja meg a helyét a munkában, a társadalomban. Sakkoktatásunkat munkatankönyvekkel, tanmenetjavaslatokkal, oktatási segédletekkel támogatja a Magyar Sakkszövetség is. Györkös Lajos nemzetközi mester (az MSSZ versenyigazgatója) élversenyzőink felkészülésében is közreműködik. Négy népszerű balatoni, nyári sakktáborunk szakmai vezetését is vállalta.

Természetesen legtehetségesebb diákjaink rendszeresen összemérhetik tudásukat korosztályuk országos és fővárosi legjobbjaival. Eredményességük legfőbb bizonyítéka, hogy 2009-ben és 2010-ben is iskolánk nyerte a Magyar Sakkszövetség által adományozott kupákat a Legjobb Nagytérségi Általános Iskola kategóriában, vagyis a tízezer főnél nagyobb települési iskolák közül ezekben az években mi voltunk a legeredményesebbek.

Az utóbbi hat évben az országos diákolimpiai csapatdöntőkön minden évben országos bajnoki címet szereztünk. A számos dobogós csapat – és egyéni szereplés elismeréseként a fővárosi iskolai sakkélet egyik fellegváraként tekintenek iskolánkra.

Diákolimpiai eredményességünket a rendszeres sakkoktatás mellett színvonalas edzői gárda is segíti. Van közöttük önkéntes segítő is, mint Czebe Iván sakkedző, és a szakkörön belül egyik szülőnk, Nógrády Vilmos FIDE – mester is rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel. Korpics Zsolt FIDE – mester, a Budapesti Kisoroszlánok Gyerek Sakkegyesület vezetőjeként iskolánkban tartja edzéseit. Az egyesületi tagok jelentős része a Losonci diákja.
Adorján András nagymester, olimpiai bajnok, a Papp Béla Alapítvány létrehozója és színes sakk hazai meghonosítója is rendszeresen látogatta és támogatta iskolánk szivárványsakk versenyeit.

2008-tól öt éven keresztül rendszeresen megrendeztük a több versenyből álló Losonci Kupa gyermekverseny sorozatot, ahol az egyik fordulót mindig szivárványsakk készletekkel bonyolítottuk le.
2010. március 12-14-én a Losonci tornatermében megrendezhettük a 8 éven aluliak országos egyéni bajnokságát is.

Iskolánk az idei tanévben már harmadik alkalommal biztosít helyszint a fővárosi versenysorozatba tartozó Józsefváros Kupa Rapid gyermekversenynek. Az itt tanuló diákok nemcsak tanév közben hódolhatnak kedvenc sportáguknak. A nyári szünetben az iskola által szervezett sakktáborban is fejleszthetik tudásukat.
2010-ben az Őrségben volt az első, 2011-től pedig a káptalanfüredi Józsefvárosi Gyermeküdülő az állandó helyszín.

Horváth Zoltán
sakkpedagógus

A 2017 április elején, Szombathelyen megrendezett országos versenyen a felsős lánycsapat – a tavalyi második helyezés után – a bajnoki kupát vehette át.

2015 - Az országos bajnoki címet veretlenül megvédő felsős lánycsapat

A Losi országos döntősei és edzőik - 2015