Téli kirándulás Sarkadon

Madáretető
2019-02-18
Megújult tornatermünk!
2019-02-24
Madáretető
2019-02-18
Megújult tornatermünk!
2019-02-24

Budapest számos kerületéből szerveznek pedagógusok a békés megyei Sarkad városába és környékére nyári, illetve téli táborokat, kirándulásokat. A tavalyi évben még csak 2 pedagógus és 1 tanuló társult be a Losonci Téri Általános Iskolából egy csepeli suli téli táborába, de idén már jelentősebb kontinges képviselte a 8. kerületet a két ünnep között Békésben.

A reggeli találkozót követően Kecskemét - Szarvas - Békéscsaba útvonalon indultunk Sarkad felé. Alig több mint egy óra utazás után legelőször Kecskeméten állunk meg, ahol megnéztük a Városháza dísztermét, a Nagytemplomot és a Vadasparkot.

Ezt követően Békéscsaba felé vettük az irányt, ahol egy rövid szabad programot követően megnéztünk egy 3D-s filmet, az Űrdongók-at. A mozi után mindenki olyan pizzát vacsorázhatott és annyit, amennyit csak akart. A pizzázás után már a végállomásra mentünk Sarkadra, az Arany János Kollégiumba. Szállásunk, a helyi gimnazisták 3 szintes kollégiuma, 13 éve épült modern belsővel, de megőrizve a század eleji külsőt. Az épület régen egy malom volt.

Az eredeti épület mellé egy újat is építettek, melyben egy tanposta és tantermek helyezkednek el. A kollégiumot egy hatalmas park veszi körül, rengeteg paddal, kis házikókkal, bokrokkal, fákkal. A szobák 4 ágyasak, 4 róasztallal, íróasztali lámpával, 4 nagy beépített szekrénnyel, székekkel. Minden szobához tartozik egy fürdőszoba, benne zuhanyzóval és wc-vel. A kollégium része még egy aula és egy társalgó. Az előbbi tökéletesen alkalmas a közös játékokra, ping-pongra, az utóbbiban fotelek és egy tv található videóval, dvd lejátszóval. Nyáron itt diszkózunk. Takarodó előtt rövid sétát tettünk a karácsonyi díszbe öltöztetett Sarkadon megnéztük az életnagyságú betlehemet is.

Másnap reggel fél 7-kor volt az ébresztő. s 7-kor indultunk a „malachalál” színhelyére. A disznóvágás megtekintése és az abban való részvétel önkéntes volt, az nézte meg, aki akarta Gyuri bácsi vezetésével. Az állatvédők Gabi néni szárnyai alatt voltak addig az Andi étteremben, ahol megreggeliztünk. A délelőtt reggelivel, a hús feldolgozásával, sarkadi városnézéssel és vásárlással telt el. Az Andi étterem és presszó tulajdonosával és munkatársaival 27 év óta tartó baráti kapcsolatunk van, minden kívánságunkat teljesítik télennyáron. A kirándulás alatti két reggelinket, két ebédünket és egy vacsoránkat is ittkapjuk.

Az étkezések svédasztalosak, illetve annyit ehetnek a gyerekek, amennyi jól esik nekik, annyiszor kérhettek, amennyiszer akartak. Ebéd után a buszunkkal Gyulára mentünk, ahol meglátogattuk a Gyulai Várfürdőt. A fürdőbe kombinált jegyünk volt, mely belépésre jogosított a Termálfürdőbe, a Wellnes és Élményközpontba, az Aquapalotába. Itt estig maradtunk, majd irány a kollégium, s az Andi étterem. A vacsorát követően közös játék, beöltözéses elő szilveszter és tánctanulás volt a program. Aznap éjfélre sikerült elaludnunk.

Utolsó nap reggeli után szekerekkel utaztuk be Sarkadot. A Sarkadi Lovas Klubbal is több évtizedes a jó kapcsolatunk, ők biztosítják a szekereket. Sarkad, s ezen belül a lovasklub rendezi meg a kezdetektől (2008) a Nemzeti Vágta legelső előfutamát minden év május 1-jén. Az ebédet követően buszba szálltunk és rövid utazás után Békéscsaba és Gyula között állunk meg a Csabai Rendezvénypajtánál, egy remek korcsolya pályánál. A közel kétórás korcsolyázás után jóleső fáradtsággal huppantunk le a busz kényelmes ülésébe, ahonnét egy rövid időtől eltekintve nem is szálltunk ki este 8-ig, a Losoncihoz való megérkezésig.

Reméljük, már nyáron sokan jönnek velünk táborozni, s télen pedig már önálló kirándulást is indíthatunk a Losonci Téri Általános Iskolából.

Budapest, 2019. január
Kása Gabriella, Dóka György