Beiratkozóknak kiegészítő tájékoztató

Költészet napja
2020-04-08
Iskolavédőnőnk tájékoztatója
2020-04-21
Költészet napja
2020-04-08
Iskolavédőnőnk tájékoztatója
2020-04-21

Beiratkozóknak kiegészítő tájékoztató

Tisztelt Szülők!

A 2020. április elején az általános iskolai beiratkozásról küldött tájékoztató szerint 2020. április 28-án a körzettel rendelkező általános iskolákban felvételre kerül az összes gyermek, aki a beiratkozás 1. szakaszában nem került felvételre, illetve lakóhelyük és életvitelszerű tartózkodási helyük az iskola körzetébe tartozik. A szülőnek az állandó lakóhely szerinti körzetes iskolába nem kell külön jelentkeznie, elég a felvételt megerősítenie a KRÉTA rendszer e-Ügyintézés felületén, vagy az iskola által kért módon, pl. e-mailben. Az e-Ügyintézés felületen való szülői jelzés kedvezőbb, mert ott a szükséges adatok rendelkezésre állnak. Az egyéb módon az iskolába küldött szülői kérelmeknél is szükséges a gyermek alapadatainak megadása (gyermek neve, születési helye, ideje, anyja neve, állandó lakcíme, szülő/törvényes képviselő neve).

A beiratkozásról eddig eljuttatott tájékoztatásokat az alábbiakkal egészítjük ki:

  1. A szülő a gyermek állandó lakcíme szerinti körzetes iskolába kívánja beíratni a gyermekét: Elegendő a felvétel megerősítése az intézmény felé. A KRÉTA e-Ügyintézés felületén a gyermek - csillaggal jelölt, kötelező - alapadatainak megadása után megjelenik az iskola, melybe körzetes a gyermek, rákattintással a szülő elküldi a jelzését a megerősítésről. A megerősítés történhet e-mail formájában is, de akkor szükséges a gyermek beiratkozásához szükséges alapadatainak a megadása is. Lehetőség van arra is, hogy a szülők a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, nyilatkozatokat online módon küldjék meg, csatolják az iskolának. A megerősítést követően az iskola "Felvett" státuszba helyezi a gyermeket.
    Jelezzük, hogy ’körzetesnek’ a lakóhely szerinti körzetes gyerekeket tekintjük. Csak ezekben az esetekben elég a megerősítés küldése a szülők/törvényes képviselők számára. Amennyiben a szülő/törvényes képviselő a tartózkodási hely szerint szeretné kérni gyermeke felvételét, akkor a kérelméhez az életvitelszerű ott lakásról szóló nyilatkozatot is csatolnia kell (ezt úgy tudja az e-Ügyintézésben megtenni, hogy kitölti a tartózkodási lakcímet, ezáltal a nyilatkozat is létrejön).
  2. A szülő a gyermek tartózkodási helye szerinti körzetes iskolába kívánja beíratni a gyermekét: Ez esetben a szülőnek kell jeleznie az iskolának gyermeke beiratkozási kérelmét. Az iskola ezután "Felvett" státuszba helyezi és értesíti az állandó lakcím szerinti körzetes iskolát a felvételről. Ebben az esetben a beiratkozási kérelemhez az e-Ügyintézés felületén elegendő a lakcím adatoknál megadni a nyilatkozati szándékot, és az ott megjelenő mezőkben a tartózkodási hely adatait megadni. A dokumentum eredeti, aláírt példányát elegendő a 2020/2021. tanév első napján leadni.
  3. Amennyiben olyan, körzettel rendelkező iskolába kívánja beíratni gyermekét a szülő, mely nem minősül a gyermek állandó lakhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes iskolának: Ebben az esetben a szülőnek kell jeleznie az iskola részére gyermeke beiratkozási kérelmét. Az iskola "Függőben" státuszba helyezi a gyermek jelentkezését. A felvételről a döntést az iskola 2020. május 16. és 21. között hozza meg. A döntés eredményeként a gyermek "Felvett" vagy "Nem került felvételre" státuszba kerül. Pozitív döntés esetén az iskolának a felvételről értesítenie kell a gyermek állandó lakóhelye szerinti körzetes iskolát is.

Budapest, 2020. 04. 16.
Belső-Pesti Tankerületi Központ