Határtalanul – Barangolás Kárpátalja kincsei között

Költészet napja a Losiban
2019-04-25
Röplabdás hírek
2019-05-06
Költészet napja a Losiban
2019-04-25
Röplabdás hírek
2019-05-06

Határtalanul – Barangolás Kárpátalja kincsei között

2019. 04. 9-12.

Iskolánk a meghirdetett HATÁRTALANUL programban pályázatot nyert, így 45 diákunkkal felejthetetlen 4 napot tölthettünk Kárpátalján.

Az utazás lehetőséget kínált a diákoknak, hogy ismerkedjenek, utazzanak, tapasztalatot gyűjtsenek. Megismerjék a határainkon kívüli élő magyarokat és történetüket. Felkeressék a határon kívüli magyar vonatkozású történelmi emlékhelyeinket.

Az út során sok érdekes kalandban volt részünk. Szatmárcsekén a műemléki védelmet élvező református temetőben a csónak alakú fejfák tövében megkoszorúztuk Kölcsey Ferenc sírját. Beregszászon a Helytörténeti Múzeumban meséltek nekünk az itt élő emberek hányatott sorsáról és néhány érdekes történelmi emléken és használati tárgyakon keresztül megismerhettük a történetüket. Nagyszőlősön megtekintettük a híres Perényi-család kastélyát. Jártunk Munkács várában, és a beregszentmiklósi Rákóczi –kastély titkos folyosóin. Huszt romváránál meghallgattuk Kölcsey híres versét. Megmásztuk a Vereckei-hágót, és eljutottunk Európa-középpontjáig is. A Tatár-hágó felé vezető úton Aknaszlatinán, a középkor egyik legnagyobb sóbányáját láttuk. Rahón a Fekete és Fehér Tisza összefolyásánál interaktív földrajz órát tartottunk. Jártunk a técsői református templomban, megcsodáltuk a gyönyörű mennyezeti kazettákat, és meglátogattuk Petőfi Sándor szobrát. Visken erődtemplomban voltunk, amit egyedülálló botanikus kert vett körbe. Jártunk XIV. századi fatemplomban és az Ortodox templommal is megismerkedtünk. Kirándulásaink során jártunk piacon, sétáltunk a városokban, falvakban és hegyeket is másztunk.

Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak, bőséges ellátást kaptunk a helyi ételekből, és a helyi magyar iskola diákjaival tartott közös est keretében barátságos focimérkőzésben mértük össze tudásunkat.

Nagyon hasznos és tevékeny napokat élhettünk meg e program során, amelyen az állami támogatás révén azon gyerekek is részt vehettek, akik anyagi okok miatt nem tudtak volna ide eljutni. Személyes találkozásokkal, élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva tértünk haza.

Fegyver Ilona
szervező tanár